Povodom obeležavanja Svetskog dana secesije, u Art bioskopu „Aleksandar Lifka”, će 10.06. (petak) sa početkom u 20 časova biti prikazan film „Izgubljena secesija” u okviru projekta Jačanje kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije, u kome Republički zavod za zaštitu spomenika kulture učestvuje kao partner, a Ministarstvo kulture i informisanja kao pridruženi partner.

 

Film IZGUBLjENA SECESIJA realizovan je u okviru projekta Art Nouveau 2 – Jačanje kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije – u kome je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture projektni, a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pridruženi partner. Ovo je prvi dokumentarni film u produkciji Republičkog zavoda, koji inače ove godine slavi 75. godina postojanja.

 

Film u trajanju od 35 minuta prati sudbinu sedam secesijskih građevina koje su nestale, ili je proces nestajanja u završnoj fazi, u neposrednoj prošlosti iako su sve uživale zaštitu prema Zakonu o kulturnim dobrima. Nit koja ih sve povezuje je ličnost profeskorke arhitekture Viktorije Aladžić – koja je svoju naučnu, univerzitetsku i pedagošku karijeru – posvetila očuvanju secesijskog nasleđa u Vojvodini.

 

Trejler:

https://youtu.be/iwMHoOF6Jow

Nedavne objave