Ko smo mi?

Ustanova kulture Art bioskop Aleksandar Lifka

Više od veka postojanja

Na temeljima prvog stalnog bioskopa u gradu, koji je osnovao Aleksandar Lifka 1911. godine, kao i višedecenijskog rada bioskopa «Lifka» u okviru preduzeća Subotica-film, krajem 2005. godine počela je sa radom nova gradska ustanova kulture posvećena filmskoj i video umetnosti.

Naziv ove institucije – Art bioskop «Aleksandar Lifka» – ukazuje na programsku opredeljenost ka negovanju umetničkog, autorskog filmskog izraza, kao i na odavanje priznanja jednom od pionira kinematografije na prostoru Srednje Evrope.

Manifestacije

Nakon osam godina postojanja, Art bioskop je kvalitetom, raznovrsnošću i količinom programa postao važan punkt na mapi kulturnih ustanova u Subotici. U sada već jasno profilisanoj koncepciji, izdvajaju se manifestacije kao što su: Dani savremenog mađarskog filma, Ciklus novog hrvatskog filma, Dani vojvođanskog filma, te međunarodne smotre i festivali arheološkog, etnološkog, animiranog i ekološkog filma.

Dešavanja

Osim osnovne delatnosti, prikazivanja umetnički relevantnih filmova ali i drugih aktuelnih svetskih ostvarenja, Art bioskop pokriva i druge vidove kulturnih događaja, poput književnih, muzičkih i likovnih sadržaja. Ovde se održavaju književne tribine, predavanja, koncerti, izložbe, performansi. Pokrenute su i radionice za film i glumu namenjene mladima. Uspostavljena je dobra saradnja s obrazovnim institucijama, pa su tako u prošloj godini bioskop posetili učenici 16 osnovnih i srednjih škola. Učenici Centra za obrazovanje slušno oštećenih lica imaju besplatne karte tokom cele godine.