Ljubiša Samardžić je posetio Suboticu i u bioskopu “Lifka” ljubiteljima filma ispričao svoju priču. Priču dugu 55 godina, koliko je Samardžić proveo u glumi.

Znatiželjno gledalište bioskopa Lifka pomno je pretilo Samardžićev razgovor sa Jelenom Rašković koji je obilovao decenijama stvaranim ličnim utiscima iskristalizovanim kroz glumački i rediteljski rad.

Zna o čemu priča. Rečnikom običnog čoveka poredi pozorišni i filmski život, život glumca i reditelja.

– Ima pozorišnih glumaca koji nikad nisu napravili filmske karijere. Zoran Radmilović je sigurno jedan od najdarovitijih glumaca koji se pojavio na prostoru bivše Jugoslavije, koji nije ostavio pečat na filmu. Branko Pleša i Milivoe Živanović takođe. A ima jedna grupa glumaca koja se odrekla pozorišta i posvetila se filmskoj umetnosti – istakao je Samardžić dodavši da film zahteva da kao glumac budeš jednostavan i prirodan. Baš kao Šurda.

– Kada sam pročitao tekst o Šurdi, bio sam potpuno opčinjen tim likom zato što je Siniša Pavić detaljno opisuje karakterologiju naših prostora – ćudi naših prostora. Nušićevski je sve oslikao.

Sama serija “Vruć vetar”, koja je neverovatnu popularnost doživela i u Mađarskoj, imala je i Čkalju koji je za razliku od prethodnih serija gde je bio prva violina ovoga puta bio druga.

Kasnije mu je popularnost u Budimpešti otvorila vrata rediteljskom zanatu u doba kada se Jugoslavija raspadala a Srbija bila pod sankcijama.

Samardžić je tokom večeri nastavio da priča o ulogama, rediteljima, glumcima ali i svojoj večnoj ljubavi sa kojom je proveo 50 godina u braku.

Aplauzi, pitanja i reakcija publike dovoljno govori o gostu, ali i o činjenici da Subotici nedostaju ovakve posete. Posete velikana, koje isključivo gledamo na platnu ili preko malih ekrana, a koje bi rado poslušali i uživo.

Nedavne objave

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *