U utorak i sredu 10. i 11. oktobra 2023. godine, od 18:30h, u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ održaće se festival vojvođanskog-mađarskog filma.

Ulaz je slobodan.

 

10.10.2023. od 18:30h

 

42/44 Vajdaságban (dokumentumfilm, 2022) 91′

Rendező: Lavro Ferenc

Producer: Dárday István

Operatőr: Szarapka Szabolcs

Zene: Bakos Árpád és Juhász zenekar

Bár a II. világháború jelentős hadi cselekményei messze elkerülték Vajdaságot, mégis több ezer itt élő családot perzselt meg a tüze. 1942 januárjában magyar honvédek öltek meg szerbeket és zsidókat Újvidéken és a Sajkásvidéken, 1944/45 telén pedig a jugoszláv titkosszolgálat által szervezett akciókban partizánok gyilkoltak a magyarlakta falvakban, szerte Vajdaságban.

Ez a dokumentumfilm a több 10 ezer vajdasági magyar életet követelő 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror illetve a délvidéki hadjárat hiteles dokumentumfilmes feldolgozása

 

Füstös, de nem rossz (kisjátékfilm, 2023, 15′)

r:Farkas Ágnes Anna

Fullasztó nyári meleg van az időtlen kis faluban, Panni és Janka nem fürdött napok óta. Vedrekkel cipelnek vizet, hogy le tudjanak mosdani, és közben pálinkát isznak. Valami olyan idill ez, ami jó lenne, ha tarthatna – ha lenne még a nyárból…

 

Jobb levegő (kisjátékfilm, 2023, 13′)

r:Incze Kata

Judit egy húszas évei végén járó fiatal nő, aki évek óta a filmesként dolgozik, de nem teljesülnek a vágyai, ezért úgy dönt, hogy hazaköltözik a szülőfalujába. Az otthon nyugalom és újrakezdés, ugyanakkor a kudarccal és a jelennel való szembenézés is. A fiatal felnőtt korát nagyvárosban töltő lány teljesen más élethelyzetből érkezik, mint falubeli barátai, ez a két világ pedig óhatatlanul összeütközik.

 

11.10.2023. od 18:30h

 

Szabadító (dokumentumfilm,2022) 84′

Rendező: Hajnal Gergely

Producer: Csortos Szabó Sándor

Operatőr: Petrik András

Zeneszerző: Mezei Szilárd

Az egykori drogos bűnözőt egy kérdés foglalkoztatja: szerzetes legyen vagy párkapcsolatban éljen? Ahhoz, hogy erre választ találjon, meg kell küzdenie múltja démonaival.
Attilát 18 alkalommal ítélte el a bíróság, több mint 6 évet töltött börtönben. Mire utoljára szabadult, eldöntötte, leteszi a drogokat, felhagy a bűnözéssel. Most a legfontosabb kérdés az életében, hogy szerzetes legyen vagy családot alapítson? Eközben kitanulja az asztalos szakmát, és belecsöppen a hétköznapi élet gondjaiba. Visszacsúszik-e? Szabadidejében veszélyeztetett fiataloknak és a börtönben lévőknek mondja el, lehetséges új életet kezdeni. Hiszi, hogy élete egyre jobban kiteljesedhet, ha megteszi azt, ami rajta múlik.

 

Szonjarebeka (kisjátékfilm, 2023, 14′)

r: Budrala Sára

A felnőttkort érintő Szonja és Rebeka nagymamája falusi házában kénytelen tűrni szüleik rendszeres vitáit. A feszült állapot közepette Rebeka egy régi fényképet talál, és hirtelen eldönti, hogy a Szent Iván napi, falubéli rituálét mindenképpen ki akarja próbálni.

 

Tündérpiknik (kisjátékfilm, 2023, 12′)

r: Fazakas Lehel

Miközben Lilla már úton van saját meglepetésszülinapjára, legjobb barátnője, Kata, egy szívhez szóló ajándék reményében még egyszer utoljára megpróbálja összeszedni közös barátaikat, hogy aztán megértse, miért fontosabb egy felköszöntéssel járó lóti-futi a holdra repülésnél.

Nedavne objave