U saradnji sa Francuskim institutom, od ponedeljka 16.01.2023. do srede 18.01.2023. godine održava se ciklus francuskih filmova: Zaljubljena Anais – Les Amours d’Anaïs, Diplomatske hronike – QUAI D’ORSAY, Školski život – La Vie scolaire.

Ulaz na projekcije je slobodan.

16.01.2023. od 18:00h

Zaljubljena Anais – Les Amours d’Anaïs

Trajanje: 1h 38min

Anais ima trideset godina i nema dovoljno novca. Ona ima ljubavnika, ali više nije sigurna da ga voli. Upoznaje Danijela, kome se odmah dopada. Ali Danijel živi sa Emili… koja se takođe dopada Anais. Ovo je priča o mladojženi koja je nemirna. Takođe je i priča o velikoj želji.

17.01.2023. od 18:00h

Diplomatske hronike – QUAI D’ORSAY

Bertrand Tavernier, Christophe Blain

Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup

Trajanje: 1h 53min

Komedija prati Artura, mladog čoveka koji piše govore za ministra spoljnih poslova, dok balansira između ekscentričnosti svojih nadređenih i spletkarenja napaćenih potčinjenih, a sve uz pretnju nadolazeće međunarodne krize.

Aleksandar Tajar de Vorms je visoki, zgodni muškarac sa stilom, koga žene smatraju privlačnim. Takođe je i francuski ministar spoljnih poslova, srebrne kose i preplanule kože, atletskog tela, koji posećuje svetsku političku scenu, od Ujedinjenih Nacija u Njujorku do bureta baruta u Ubangi. Tamo posećuje moćnike i poziva ih da donesu mir, smire strasti i obezbede mu Nobelovu nagradu. Artur Vlamink je mladi diplomac elitne Nacionalne administrativne škole, koga su unajmili da piše govore za ministra. Ali takođe mora da nauči kako da izađe na kraj sa šefovom osetljivošću, kao i sa njegovom svitom, i da uskladi obavljanje posla privatnog sekretara i specijalnog savetnika koji se šunja hodnicima ministarstva u kome ministar obitava. Ali taman kad pomisli da može da utiče na sudbinu sveta, inercija tehnokratije preti da uništi sve.

18.01.2023. od 18:00h

Školski život – La Vie scolaire

Školski život (Francuski: La Vie scolaire) je nagrađivana komedija-drama iz 2019. godine koju su napisali i režirali Grand Corps Malade (poznati francuski slamautor) i Mehdi Idir.

U glavnim ulogama su: Liam Pierron, Zita Hanrot i Moussa Monsaly.

Trajanje: 1h 51min

Godina dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Samija se suočava sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim raspoloženjem koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija skrivajući se iza svoje drskosti, Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost.

Nedavne objave