Ovogodišnje, trideseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi EurocinemaAbazija Lifka.

U bioskopu Lifka, program počinje 16. i završava se 21. jula.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

Program festivala u bioskopu Lifka:

16.07.2023. od 17:00h

Film: Južni vetar / Southwind

Država/godina: Francuska/2022

Dužina trajanja: 72 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Maxime Berthou, Mark Požlep

Parobrod, svih 3.730 kilometara reke Misisipi i dva evropska umetnika u srcu Sjedinjenih Država. Kinematografski esej Maksim Bertua i Mark Požlepa vodi na dvomesečno putovanje mitskom rekom kojom su krenuli 2019. Vidimo ljude koje su sreli i brutalnu prirodu svakodnevnog života u gradovima duž Misisipija; zajednice razorene siromaštvom; loše zdravstveno stanje uzrokovano industrijskim zagađenjem; rasnu nejednakost.

 

16.07.2023. od 19:00h

Film: Nakon posla / After work

Država/godina: Švedska, Italija, Norveška/2023

Dužina trajanja: 81 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Erik Gandini

Naše društvo je društvo rada. Od detinjstva nas uče da budemo takmičarski orijentisani. Kako automatizacija i veštačka inteligencija prevazilaze ljudske kapacitete, bivamo primorani da ponovo razmislimo o ulozi koju posao igra u našim životima: većina poslova koji postoje danas mogla bi nestati za nekoliko decenija. Debatom o posledicama ovoga fenomena dominirali su stručnjaci za tehnologiju i ekonomiju, često ga prikazujući kao naučno fantastičnu distopiju. Ono što nedostaje je ljudska perspektiva, šta će to značiti za nas kao ljudska bića. Likovima i pričama sa četiri kontinenta, film traži egzistencijalni odgovor na to šta posao znači danas, kakve bi stvari mogle biti u budućnosti i šta će nam se dogoditi kada jednom prestanemo raditi.

 

17.07.2023. od 17:00h

Film: Posetioci / The visitors

Država/godina: Češka, Norveška, Slovačka/2023

Dužina trajanja: 83 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Veronika Lišková

Zdenka, mladi antropolog, seli se sa porodicom u norveški Svalbard zbog proučavanja života u polarnim regionima. Zaljubljuje se u svoj novi dom, ali i uviđa da nije led jedino što na Arktiku iščezava. Sada je pitanje koliko je spremna da se umeša u zajednicu koju je prvobitno nameravala samo da posmatra.

 

17.07.2023. od 19:00h

Film: Poslednji galeb / The last seagull

Država/godina: Finska, Norveška, Bugarska/2023

Dužina trajanja: 79 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Tonislav Hristov

Ivan već četrdeset godina zabavlja bogate strane dame u jednom bugarskom odmaralištu. Poslednji je „galeb“ Sunčane plaže. Konačno je došlo vreme da preispita svoje životne izbore.

 

18.07.2023. od 17:00h

Film: Putevi heroja / The ways of the heroes

Država/godina: Srbija/2023

Dužina trajanja: 41 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Ana Konstantinović

Junaci dokumentarnog filma Putevi heroja pripadaju različitim sredinama, profesijama i generacijama, a povezuje ih posvećenost i istrajnost da u svojim zajednicama, jednostavnim koracima, koristeći sopstvene veštine, doprinesu očuvanju životne sredine. Oni pokazuju da promena ne dolazi isključivo kroz velika odricanja, već da postoje mnogobrojni načini da održivost postane deo svakodnevnog života. Ovaj omnibus objedinjuje priče i podvige dvanaest ljudi iz šest evropskih zemalja, pokazujući da lični postupci, ma koliko se nekad činili mali i nevidljivi, mogu da proizvedu značajan efekat.

 

18.07.2023. od 17:45h

Film: Mali i veliki / Small and big

Država/godina: Srbija/2023

Dužina trajanja: 33 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Želimir Gvardiol

Dvadeset i tri godine posle bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, ekipa dokumentarnog filma putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekoocida: trajno zagađeni voda, vazduh i zemlja i dalje truju.

 

18.07.2023. od 19:00h

Film: Posle mosta / After the bridge

Država/godina: Italija/2023

Dužina trajanja: 52 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Davide Rizzo, Marzia Toscano

Posle napada na Londonski most 2017, Valerija Kolina, šokirana majka, mora da se pomiri sa gubitkom svog sina, koji je bio džihadista ubijen u napadu. Nakon tragedije, ona se bori da pronađe mir.

 

19.07.2023. od 17:00h

Film: Planeta B / Planet B

Država/godina: Belgija, Holandija/2023

Dužina trajanja: 75 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Pieter Van Eecke

Trinaestogodišnja Bo, živi, naizgled, savršen život: u složnoj je porodici u mirnom belgijskom kraju, okružena je prijateljima, dobar je đak. Poput mnogih mladih ljudi, pomalo je buntovna; mnoge stvari preispituje. Prateći vesti, postaje sve svesnija lošeg stanja u kom se planeta nalazi. Zajedno sa bliskim prijateljem Lukom, pridružuje se Pobuni protiv odumiranja usmerenoj protiv klimatskih promena.

 

19.07.2023. od 19:00h

Film: Mavena / Mavena

Država/godina: Srbija, Crna Gora/2023

Dužina trajanja: 55 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Andrija Lekić

Godine 2011, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto odrastanja da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti. Četiri priče snimljene u periodu od osam godina; krvna osveta i njene posledice; fenomen virdžine; ljubav sestre i brata koji ima trajno ostećenje mozga i poslednji dani oca. Kroz četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, traganju za domom, sećanju i ljubavi.

 

20.07.2023. od 17:00h

Film: Nedelja, nedelja / Domingo domingo

Država/godina: Španija, Litvanija/2022

Dužina trajanja: 72 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Laura García Andreu

Domingo Domingo je ekstrovertan i sposoban farmer sa novom opsesijom – narandžama. Shvata pri tom da stvari nisu kakve su bile; danas za narandže više nisu zaduženi farmeri. Velike korporacije počele su da kultivišu najbolje vrste prisiljavajući farmere na otkup. Domingo, ipak, veruje da može da zaigra njihovu igru. Pobediti znači poraziti velike i nedodirljive, obezbediti veliku zaradu i mogućnost uživanja kao da je svaki nedelja (Domingo=nedelja).

 

20.07.2023. od 19:00h

Film: U Ukrajini / In Ukraine

Država/godina: Poljska, Nemačka/2023

Dužina trajanja: 82 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Piotr Pawlus, Tomasz Wolski

Nekoliko meseci nakon početka rata koji besni preko granice Evropske unije, reditelji Pjotr Pavlus i Tomaš Volski odlaze u srce razorene države kako bi uhvatili „novu realnost“ ukrajinskog naroda.

 

21.07.2023. od 17:00h

Film: Neustrašiva Afrin: Vreme poplava / The mighty Afrin: In the time of floods

Država/godina: Grčka, Francuska, Nemačka/2023

Dužina trajanja: 87 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Angelos Rallis

Nabujala Bramaputra ponovo preti da proguta sve na svom putu. Na blatnjavoj adi koja nestaje, dvanaestogodišnja Afrin sprema se da napusti jedini svet koji je ikada poznavala.

 

21.07.2023. od 19:00h

Film: Zimska priča / Winter story

Država/godina: Švedska/2023

Dužina trajanja: 82 min

Žanr: Dokumentarni

Režiser: Carl Olsson

Snimajući savremenu Švedsku u njenoj raznolikosti, ali i kontradiktornostima, Zimska priča, izrasla iz istoimene pesme švedskog muzičara i umetnika Teda Stroma, sadrži 24 pedantno uokvirene scene društvenih slojeva zemlje stvarajući gorko-slatku, detaljima bogatu panoramu melanholične duše ove zemlje.

 

Detaljnije:

https://www.palicfilmfestival.com/sr/dnevni-program

Nedavne objave