Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Sinopsis

Subota, 16.09.2023., 19h, ulaz slobodan

Art kino Lifka, Trg žrtava fašizma 5, Subotica

 

Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini najavljujemo prikazivanjem vrlo uspješnih filmova autora sa Hrvatske radiotelevizije. Na programu su dva dokumentarna filma iz programskog odjela Kultura HTV-a, emisije pučke i predajne kulture:

 

HIŠA

Dokumentarni, trajanje 30 minuta

HRT, 2018.

Redatelj: IVO KUZMANIĆ

Scenaristi: IVO KUZMANIĆ, ALEKSEJ PAVLOVSKY

Direktor fotografije: DUŠAN VUGRINEC

Urednik: ALEKSEJ PAVLOVSKY

 

Dvije žene, jakih osobnosti, sreću se ponovo u poznoj dobi, nakon puno godina. Jedna je vlasnica kuće u Gorskome kotaru, koja je još početkom 1970-ih,  već tada u derutnom stanju, proglašena spomenikom kulture.  Druga je etnologinja-konzervatorica, koja je to proglašenje predložila i pokrenula. Problem je u tome što je taj čin vlasnici donio nepremostive probleme – na trenutke čak i opasne za život – a istodobno, država, koja je kuću stavila pod zaštitu, zbog svojih je zakonskih i operativnih manjkavosti nikad nije uspjela provesti funkcionalno i na tehnički odgovarajući način, pa kuća još uvijek prokišnjava; sjajan filmski zaplet, ali istodobno i zaplet kojeg nitko u životu ne bi volio doživjeti.

 

Film je prikazan na filmskim festivalima:

Međunarodni festival etnološkog filma, Beograd, Srbija, 2018.

KRATFEST, Kratovo, Sjeverna Makedonija, 2018.

Festival etnološkog televizijskog filma, Kučevo, Srbija, 2018.

Fibula – revija dokumentarnog filma Sisak, Hrvatska, 2018.

Đakovački rezovi/Srce Slavonije, Đakovo, Hrvatska, 2019.

te je uvršten u Katalog Hrvatskog audiovizualnog centra (popis najboljih godišnjih hrvatskih filmskih ostvarenja) za 2018. godinu.

 

SONNYBOY IZ STUBIČKE SLATINE

Dokumentarni, trajanje 30 minuta

HRT, 2019.

Urednik i redatelj: ALEKSEJ PAVLOVSKY

Scenaristi: NEBOJŠA STIJAČIĆ, ALEKSEJ PAVLOVSKY

Direktor fotografije: DUŠAN VUGRINEC

 

U Stubičkoj Slatini, pored Oroslavja, u Hrvatskom zagorju, sa suprugom i kćerima živi Krešo Oremuš, kovinotokar po struci, zaposlen u lokalnom metalskom poduzeću. Potomak je domaće obitelji i ondje živi od rođenja. Na prvi pogled, njegov život ni po čemu ne odskače od života ostalih tamošnjih stanovnika – voli skuhati grah ili gulaš, pozvati susjeda na gemišt, naći se na kartanju s prijateljima, a član je i stubičke Družbe vitezova zlatnog kaleža – jednom riječju, pravi domaći Zagorec. No ipak, on je i još nešto – strastveni ljubitelj bluesa i vrsni svirač usne harmonike; prema tvrdnjama njegovih renomiranih kolega glazbenika iz Europe i Amerike, među najboljima na planeti!

 

Film je prikazan na filmskim/TV festivalima i revijama:

CIRCOM Prix Award, 2020.

KRATFEST, Kratovo, Sjeverna Makedonija, 2020.

Đakovački rezovi/Srce Slavonije, Đakovo, Hrvatska, 2020.

DORF, Vinkovci, Hrvatska, 2020.

Dani hrvatskog filma, Zagreb, Hrvatska, 2020.

Noć hrvatskog filma i novih medija (projekcija u Mostaru, BiH), 2020.

dokuMfest, Zenica, BiH, 2022.

te na međunarodnim glazbenim, blues festivalima:

Jerry Rick’s Blues Festival, Kastav, Hrvatska, 2021.

Thrill Blues Festival, Trilj, Hrvatska, 2022.

Nakon prikazanih filmova, gosti ovog događaja, autori Ivo Kuzmanić, kao scenarist i redatelj, Aleksej Pavlovsky, kao urednik, scenarist i redatelj i Dušan Vugrinec, kao direktor fotografije oba filma, predstavit će svoje filmove, a publika će moći razgovarati s njima i upoznati ih.

 

Ulaz je slobodan.

 

Program se održava u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i u suradnji sa Art kinom Lifka u Subotici, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje.

Video i fotografije

9 fotografije

Raspored projekcija

  • 19h00