O nama

Na temeljima prvog stalnog bioskopa u gradu, koji je osnovao Aleksandar Lifka 1911. godine, kao i višedecenijskog rada bioskopa «Lifka» u okviru preduzeća Subotica-film, krajem 2005. godine počela je sa radom nova gradska ustanova kulture posvećena filmskoj i video umetnosti. Naziv ove institucije – Art bioskop «Aleksandar Lifka» – ukazuje na programsku opredeljenost ka negovanju umetničkog, autorskog filmskog izraza, kao i na odavanje priznanja jednom od pionira kinematografije na prostoru Srednje Evrope.

Nakon osam godina postojanja, Art bioskop je kvalitetom, raznovrsnošću i količinom programa postao važan punkt na mapi kulturnih ustanova u Subotici. U sada već jasno profilisanoj koncepciji, izdvajaju se manifestacije kao što su: Dani savremenog mađarskog filma, Ciklus novog hrvatskog filma, Dani vojvođanskog filma, te međunarodne smotre i festivali arheološkog, etnološkog, animiranog i ekološkog filma.

Osim osnovne delatnosti, prikazivanja umetnički relevantnih filmova ali i drugih aktuelnih svetskih ostvarenja, Art bioskop pokriva i druge vidove kulturnih događaja, poput književnih, muzičkih i likovnih sadržaja. Ovde se održavaju književne tribine, predavanja, koncerti, izložbe, performansi. Pokrenute su i radionice za film i glumu namenjene mladima. Uspostavljena je dobra saradnja s obrazovnim institucijama, pa su tako u prošloj godini bioskop posetili učenici 16 osnovnih i srednjih škola. Učenici Centra za obrazovanje slušno oštećenih lica imaju besplatne karte tokom cele godine.

Jedan od zadataka koji je Art bioskop pred sebe postavio je muzejska delatnost u vezi s istorijom filmske umetnosti u gradu i širem okruženju. To podrazumeva prikupljanje celokupne dokumentacije o filmskom stvaralaštvu, kao i radove lokalnih autora, od reportažnih i dokumentarnih do amaterskih i igranih filmova. Rezultat jednog takvog opsežnog istraživanja bio bi formiranje reprezentativne baze podataka ovdašnjeg filmskog stvaralaštva.’Aleksandar Lifka’ Art CinemaJedan od zadataka koji je Art bioskop pred sebe postavio je muzejska delatnost u vezi s istorijom filmske umetnosti u gradu i širem okruženju. To podrazumeva prikupljanje celokupne dokumentacije o filmskom stvaralaštvu, kao i radove lokalnih autora, od reportažnih i dokumentarnih do amaterskih i igranih filmova. Rezultat jednog takvog opsežnog istraživanja bio bi formiranje reprezentativne baze podataka ovdašnjeg filmskog stvaralaštva.

Intenzivno se radi na stvaranju filmoteke i stručne biblioteke. Ove godine, od 31. oktobra do 3. novembra, biće organizovan Drugi festival horor filma «Hrizantema». Jedan od prioriteta za naredni period je nabavka digitalne opreme. Poslednjih godina broj posetilaca u Art bioskopu «Aleksandar Lifka» uvećan je deset puta.